Вино на чаша през месец март

Вино на чаша, март

Всеки месец наново се изправяме пред предизвикателството да подберем вината, които да Ви предложим на чаша в Грейп Сентрал. Искаме те да бъдат едновременно интересни, различни, нови, непознати, странни или екзотични, но най-важното – вкусни, защото с това започва любовта към виното.
Може би сте забелязали, че от началото на сезон 2015/16 оставяме по една празна позиция за вината от традиционните дегустации във вторник. През март тези позиции последователно ще се запълнят с вината на Еолис Естейт, Вила Мелник и вносното портфолио на фирма „Sagax”.
При белите вина ще ви разходим из Северна Италия, Австрия и България. Ще ви покажем, че когато идва от Алто-Адидже пино гриджото може да бъде почти сериозно вино с прекрасна плодовост и забележителна свежест. Ще ви запознаем с австрийската екзотика „Wiener Gemischter Satz“ или Виенски купаж, както ние го нарекохме – бяло вино от няколко сорта, засадени заедно на едно лозе. Наследство още от времето на императрица Мария Терезия, днес Гемищтер Затц е модерно, свежо и интересно вино, издигнато в култ от виенските винари.
Розето ни на чаша ще е избираното многократно за вино на жените в Япония вино от областта Люберон във Франция – Петула. Розовобузесто, но не прекалено лекомислено.
При червените вина акцентът ще падне на малко познатия у нас сорт Зинфандел, известен като Примитиво в Италия. Ще можете да опитате както американската му, био версия, така и тази от италианска Пулия.
Винаги, когато го предлагаме проявявате интерес към пино ноара, така че и този месец сме ви приготвили нещо достъпно, разбираемо и малко известно от областта Вар във френския Прованс.
Активно продължават сезонните разпродажби и затова на особено добра цена можете да опитате и някои сериозни вина.
Всички вина на чаша за месец март, вижте тук.
Снимка: Кристина Маркова

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.